Çocukta romatizma ağrısının teşhis ve tedavisi

“Çocukta da romatizma mı olur” demeyin, toplumdaki genel kanının aksine çocuklarda da romatizma görülebilir ve bu ağrıların büyüme ağrıları ile karıştırılmaması gerekir. 




Çocuklarda görülen romatizma ağrılarının teşhis ve tedavisi

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, çocuklarda görülen ağrılar ve romatizma ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

“Çocukta da romatizma mı olur” demeyin

​​Toplumdaki genel kanının aksine çocuklarda da romatizma görülebileceği, romatizmadan kaynaklanan ağrıların büyüme ağrıları ile karıştırılmaması gerektiği bildirildi. 

​​Bir çocuğun sık sık eklem ağrısı ve kas güçsüzlüğünden yakınması, ateşinin yükselmesi, saçlarının dökülüp ağzında aft çıkmasının, karnının ağrıyıp gözlerinde iltihaplanma görülmesinin romatizma belirtisi olabileceğine dikkati çeken Nemlioğlu, anne ve babaların çocuklarında bu tür belirtiler gördüğünde paniğe kapılmadan en kısa sürede bir doktora başvurmalarını önerdi. 
Büyüme ağrılarıyla eklem romatizması ağrıları arasındaki fark oldukça belirgindir.

Büyüme Ağrıları ve Romatizma Ağrıları nasıl ayırt edilebilir?

Büyüme ağrıları:

3-12 yaşlarındaki çocuklarda kol, kalça ve baldırda hissedilen, daha çok akşamüstü ve geceleri ortaya çıkan, bazen uykudan uyandıran, çoğunlukla yarım saat veya birkaç saat sürebilen geçici, dönemsel ağrılar olabilmektedir. Çocuk sabah hiçbir şey olmamış gibi ağrısız uyanır, gün boyunca da rahatlıkla koşar, oynar.

Ağrılar kramp şeklinde, derin, rahatsız edici bir tarzda hissedilir. Bacaklar, baldırlar, bacağın ön tarafı ağrının en çok hissedildiği bölgelerdir. Ağrılar, aşırı fiziksel aktivite ile artar, masaj ve dinlenmekle azalır.

​​Çocuğa ağrıyı göster dediğiniz zaman eklemini işaret etmez. Dizi ile ayak bileği arasında, bizim kaval kemiği dediğimiz kemiğin üzerindeki noktayı gösterir. Bu ağrılar genellikle ovuşturmayla, o bölgeye masaj yapılmasından sonra geçer ya da tek doz ağrı kesiciye hemen cevap verirler.

İltihaplı romatizma ağrıları

Çocuklarda, erişkinlerde görülen iltihaplı romatizmaların neredeyse hepsini görmek mümkün (romatoid artrit, sistemik lupus eritematosus, skleroderma, vaskülitler, behçet hastalığı gibi). En sık görülenler akut eklem romatizması (akut romatizmal ateş), jüvenil romatoid artrit ve Ailesel Akdeniz Ateşi'dir.
​​Çocuklar iltihaplı romatizmalarda ağrıyan noktayı kesinlikle elletmezler. Çocuğun romatizma ağrısı mı çektiği yoksa büyüme ağrısı mı olduğu böylece ayırt edilebilir.

​​Romatizmal hastalığın belirtileri, düşme, vurma, çarpma, yıpranma doğumsal ya da gelişimsel bozukluklar (kalça çıkıklığı gibi) bağışıklık sistemine ait bozukluklardır. Eklemde oluşan ağrı, 16 yaşından önce başlamışsa ve 6 haftadan uzun sürüyorsa ve nedenleri bilinmiyorsa romatizmadan şüphelenilir. Kesin tanı, laboratuvar testleriyle konulur.

Çocuklarda Romatizma İle İlgili Sık Sorulan Sorular:



Nemli ortam romatizma yapar mı?
Nemli yerde kalmak romatizmal hastalığa yol açmaz. Yalnızca bu havalarda daha fazla ağrı hissedilir.
Romatizmal hastalıkların nedenleri nedir?
Düşme, vurma, çarpma, yıpranma doğumsal ya da gelişimsel bozukluklar (kalça çıkıklığı gibi) bağışıklık sistemine ait bozukluk.
Belirtileri nedir?
En sık yakınma ağrı. Ağızda aft, saç dökülmesi, karın ağırsı, tekrarlayan ateş. Gözde ihtihaplanma ve kas güçsüzlüğü de diğer belirtilerinden.
Nasıl tanı konur?
Eklemde oluşan ağrı 16 yaşından önce başlamışsa ve 6 haftadan uzun sürüyorsa ve nedenleri bilinmiyorsa bu hastalıktan şüphelenilir. Kesin tanı, laboratuvar testleriyle konulur. 
Romatizması olan çocuğun eğitimine ara verilmeli mi?
Onların eğitimi daha önemlidir. Çünkü hastalık zaman içerisinde gücünü kaybedince iyi eğitim almış bir birey yaşamını daha kolay kurar. Hasta diye okuldan alınmamalı. Hastalığın şiddetli olduğu dönemlerde okula gönderilmesi sakıncalı olabilir.
Romatizması olan çocuklar büyüyünce evlenebilir çocuk sahibi olabilir mi?
Engel yoktur. Ancak mutlaka evleneceklerinde eşlerine hastalıklarını önceden açıklamaları gerekir. Hastaların çoğu doğum yapabilir. Böbrek tutulumu olan hastanın doğum yapmaması önerilir.
Romatizmalı çocuklar askere gidebilir mi?
Eklemlerinde belirgin şekil bozukluğu ve fonksiyon kaybı olanlar, kalça, diz ameliyatı geçirenler, böbrek hastalığı olanlar ya da ailesel Akdeniz ateşi olanlar askerlik görevini yapmazlar.
Anne ve babalara düşen görevler nedir?
Ebeveynlerin çocuklarının bağımsız olmalarına izin vermeleri gerekir. Tek başına yapabildiği her işi destekleyip yüreklendirmeleri gerekir. Sinirli ve her şeye tepki veren çocuklarına ise sınırlı kurallar koymamaları gerekir.