3-12 yaşlarındaki çocuklarda hissedilen, çoğunlukla yarım saat veya birkaç saat sürebilen geçici, dönemsel ağrılar olabilmektedir...
Çocuklarda görülen ağrılara neden olan hastalıklar
Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, çocuklarda görülen ağrılara yol açabilecek rahatsızlıkları şöyle sıraladı:
Büyüme ağrıları:
3-12 yaşlarındaki çocuklarda kol, kalça ve baldırda hissedilen, daha çok akşamüstü ve geceleri ortaya çıkan, bazen uykudan uyandıran, çoğunlukla yarım saat veya birkaç saat sürebilen geçici, dönemsel ağrılar olabilmektedir. Çocuk sabah hiçbir şey olmamış gibi ağrısız uyanır, gün boyunca da rahatlıkla koşar, oynar.
Ağrılar kramp şeklinde, derin, rahatsız edici bir tarzda hissedilir. Bacaklar, baldırlar, bacağın ön tarafı ağrının en çok hissedildiği bölgelerdir. Ağrılar, aşırı fiziksel aktivite ile artar, masaj ve dinlenmekle azalır.
İltihaplı romatizma ağrıları
Çocuklarda, erişkinlerde görülen iltihaplı romatizmaların neredeyse hepsini görmek mümkün (romatoid artrit, sistemik lupus eritematosus, skleroderma, vaskülitler, behçet hastalığı gibi). En sık görülenler akut eklem romatizması (akut romatizmal ateş), jüvenil romatoid artrit ve Ailesel Akdeniz Ateşi'dir.
Fibromiyalji:
Yetişkinlerde görülmesine rağmen başta ergenlik çağındaki kızlar olmak üzere çocuklarda da giderek daha sık görülüyor. Çocuk, yaygın kas-iskelet ağrılarından ve yorgunluktan yakınır. Stresli dönemde yakınma artar ve okula devamını etkileyebilir.
Psikojenik ağrılar:
Bu çocukların genellikle 'her tarafları' ağrır. Fizik muayene ve laboratuvar testleri de normaldir. Fiziksel bir sorun olmadığı anlaşılınca çocuğa ve aileye durum anlatılmalı, gerekirse psikolojik destek verilebilir.
Çok elastik bağ dokusu:
Eklemleri çok elastik olan çocuklar vardır. Bunlar genellikle kızlardır. Avuçlarını eğilerek kolaylıkla yere bastırabilirler. Dirsekleri, el bilekleri, parmak eklemleri normalden daha fazla hareket edebilir. Bu çocuklarda da kol, bacak ağrıları olur. Gevşek bağ dokuları nedeniyle sık burkulmalar ortaya çıkar, nadiren eklemlerinde iltihapsız gelip geçici sıvı toplanabilir. Egzersizlerle bu dokuların güçlendirilmesi gerekir.
Omurga eğrilikleri:
Özellikle hızlı büyüme dönemlerinde omurgada bazı eğrilikler ortaya çıkabilir. Çok şiddetli ağrı yapmadığı için geç fark edilebilir. Yana doğru olan eğriliklere “skolyoz”, arkaya doğru olanlara ise “kifoz” adı verilir.
Osteonekroz:
Çocuklarda sık görülen bir ağrı nedenidir. Doğumdan sonra bazı çocuklarda kemikleşmenin başladığı merkezlerde kan dolaşımı kaybolur ve ağrı ortaya çıkar. En sık diz altındaki kemiksi çıkıntıda, topukta, omurlarda ve kalçada görülür.