Aracınıza uygun motor yağı seçimi nasıl yapılır? Viskozite nedir?


Motor yağı numarasında belirtilen kodlar motor yağının viskozitesi ile ilgili değerlerdir. Viskozite yağın akışkanlığını, akıcılığını ifade eder ama asıl karşılığı...



Motor yağı viskozitesi ne demektir?

Motor yağı numarasında belirtilen kodlar motor yağının viskozitesi ile ilgili değerlerdir. Viskozite yağın akışkanlığını / akıcılığını ifade eder ama asıl karşılığı akışkanlığın tam zıttı olup bir “akışkanın akmaya karşı gösterdikleri direnç” olarak ifade edilebilir.

Viskozite değeri ne kadar yüksekse yağın kıvamı o kadar yoğun (kalın yağ), viskozite değeri ne kadar düşükse, yağın kıvamı da o kadar ince, akışkanlığı fazla olacaktır. 

​​Motor yağı üzerinde yazan kodlar ne ifade eder?

​​Ülkemizde otomobillerde genellikle “dört mevsimlik” yağlar kullanılmaktadır. Ve bunların üzerinde örneğin 5W30, 10W40 gibi kodlar yazmaktadır.


Burada W harfi: İngilizce’de Kış anlamına gelen Winter'in kısaltmasıdır.

İlk rakam (5): yağın düşük sıcaklıktaki (soğuk havadaki) viskozitesi ile ilgili bir göstergedir. İlk rakam ne kadar düşükse, yağın viskozitesi o kadar düşük; akışkanlığı ise tam aksine o kadar fazla (ince yağ) olacaktır.

İkinci rakam (30) ise, yağın yüksek sıcaktaki viskozitesini ifade eder. Bu rakam ne kadar yüksekse, sıcak havada yağın viskozitesi de o kadar yüksek, akışkanlığı ise tam aksine o kadar az ve kalın bir yağ demektir. 

10W40 ile 5W30 numaralı yağları mukayese edersek; aşırı soğuk havada 5W30’un viskozitesi daha düşük yani daha fazla akışkan (daha ince) olacaktır. Aşırı sıcaklarda ise 10W40 diğer yağa göre viskozitesini (yoğun kıvamını) koruyabilecek, aşırı derecede incelmeyecektir.

Piyasada ince yağların daha iyi olduğu gibi bir hurafe dolaşmaktadır, halbuki birçok yüksek performans aracında 10W60 gibi kalın bir yağ kullanılmaktadır.

Çok düşük viskoziteli (ince) bir yağ (Ör:0) soğukta rahat akar, ancak aşırı yüksek sıcaklıklarda çok fazla incelerek motoru koruma özelliğini yitirebilir. 

​​Çok yüksek viskoziteli (kalın) bir yağ (Ör: 50), çok düşük sıcaklıklarda çok yoğun kıvamı nedeniyle motorun belirli kısımlarına ulaşamayabilir, hatta yüksek devirlerde silindir ile motor arasındaki film kopabilir. Kalın bir yağ soğuk hava koşullarında jelleşir ve görevini tam olarak yerine getiremez.

Multi-viskozite (4 mevsimlik) yağlar, içine eklenen polimerler sayesinde kışın soğuğunda veya ilk çalıştırma esnasında görev yapabilecek kadar ince, yaz sıcağında güvenebileceğiniz kadar da kalındırlar. Bu yağlar yapı olarak değişken hava koşullarında hizmet etme özelliğine sahip olduklarından hem yaz sıcağında, hem de kışın soğuğunda kullanılabilirler.

En Uygun Motor Yağı Seçimi Nasıl Yapılır?

​​Önemli olan viskozite aralığını seçerken içerisinde bulunulan iklime göre kışın tahmini en soğuk, yazın ise tahmini en sıcak derecesine dikkat etmektir. Aşırı soğuk havada yağın kıvamının aşırı yoğunlaşmaması, ince kalması (düşük viskozite) tercih edilir. Aşırı sıcak havada ise yağın kıvamını koruması, aşırı derecede incelmemesi (yüksek viskozite) tercih edilir.

Ayrıca eski ve yeni araçlar için de yağ seçimi kriteri değişebilir. Yeni araçlar için en iyi yağın, üreticisi tarafından tavsiye edilen uygun viskozitedeki yağ olduğunu unutmayın.

Motoru yıpranmış ve 10 yaşına yaklaşmış bir araca 10W40 yağ kullanılması gerekebilirken yeni model partikül filtreli dizel bir araca partiküllü 5W30 motor yağı kullanılması önerilir.

​​Motor Yağı Değişim Periyodu Nedir?

Günümüz koşullarında binek araç yağları 10.000 - 15.000 kilometrede bir veya yılda bir kez değiştirilmek üzere optimize edilmektedir. Bu sınırlara yaklaşan yağlar genelde kirlenip viskozitesi azaldığı için bu periyotlar tavsiye edilmektedir.

Sanayide yapılan bakımlarda kullanılan ucuz yağlar aracınızın motor ömrüne zarar vermektedir. Minerai yağlar veya yarı-sentetik yağlar; tam sentetik yağlara göre %40 daha ucuz olabilmektedir.

Kaç Çeşit Motor Yağı Var?

Piyasada 3 değişik tip yağ bulunmaktadır:

Sentetik Yağlar


Sentetik yağlar çeşitli kimyasal işlemler sonucunda kimyagerler tarafından üretilen yağlardır. Fiyatları mineral yağlara oranla daha pahalıdır ancak hem daha iyi performans, hem daha uzun süreli kullanım sunarlar. Yağlama görevlerini daha uzun süre yerine getirirler ve sıcağa çok daha fazla dayanıklıdırlar.

Mineral Yağlar

Mineral yağlar yıllardır kullanılmakta olan klasik yağlardır. Yeraltındaki bildiğimiz petrolün distile edilmesinden sonra deterjan, viskozite geliştirici ve aşınma önleyici birtakım katkılar eklenmek suretiyle üretilirler. Fiyatları genelde ucuzdur ve ortalama bir performans sunarlar.


Yarı Sentetik Yağlar


Yarı sentetik yağlar; sentetik ve mineral yağların karışımıdır ve hem fiyatları hem de sundukları performans bu iki yağın arasındadır. Genellikle %70-80 mineral yağa %20-30 sentetik yağ karıştırılmak suretiyle elde edilirler.

Aracınızın marka, model ve tipine göre motor yağını seçmek için Castrol'ün şu sayfasına da göz atabilirsiniz.